1. Goedkoop is zelden goed
  Zoals alles is het ook zo met outdoor materiaal. Goedkoop is zelden goed. Er zijn een paar uitzonderingen, maar meestal is toch de regel dat aan een bepaalde kwaliteit ook een prijskaartje zit. Meestal voel je je in het begin apetrots dat je euro’s hebt kunnen besparen….totdat je het gebruikt. Ik herinner me nog mijn sneeuwshop die ik voor een fractie van de normale prijs ergens had gekocht en bij het eerste gebruik in stukken lag. En daar sta je dan.
  Zie je outdoor gear als een investering die als je het goed verzorgt nog jaren meegaat. En meestal eindigt het toch in meer geld uitgeven als je iets goedkoop hebt gekocht.
  Dus spaar jezelf tijd en geld en koop ineens het goede.
 1. Koop een systeem
  Dat knappe hemd kan er perfect uitzien met die T shirt, als het niet op elkaar is afgestemd dan is het voor outdoor gebruik nutteloos. Je bent niets met bijvoorbeeld shirt dat heel makkelijk vocht afgeeft en daarover een hemd dat dat vocht niet verder naar buiten transporteert.
  Koop dus altijd kledij die op elkaar is afgestemd. Niet perse qua kleur, wel qua functionaliteit
 1. Weet wat je koopt
  Zorg dat je weet wat de omstandigheden zijn van de plek waar je naartoe gaat. Om het extreem te stellen, in de woestijn heb je andere kledij nodig dan in het koude noorden.
  Als je niet weet wat te verwachten kan je ook je materiaal daar niet op afstellen. Misschien heb je dat dure donsjack helemaal niet nodig…
 1. Koop kledij dat je in meerdere seizoenen kan gebruiken
  Gezien bijvoorbeeld een goede wandelbroek al snel rond de 200€ kan kosten is het goed meegenomen als je ze in meerdere seizoenen kan gebruiken. (onze favoriet is de Keb van Fjällräven). Daarom kopen we ook graag merino wollen shirts. Deze zijn fris in de zomer en warm in de winter. Het kost allemaal al geld genoeg. Dus hoe meer je het kan gebruiken, hoe beter.
 1. Laagjes
  Dit brengt ons ook bij het volgende punt. Koop kledij dat je kan gebruiken in verschillende lagen. Een super isolerende dikke skijas is fantastisch warm, maar enkel te gebruiken in de koude winter. Vanaf het iets warmer wordt zweet je je te pletter. Daarom is het beter dat je kledij koopt die je in laagjes kan gebruiken. Bv een stevig regenjack met daaronder een down jacket in de winter en dan nog een trui en een basislaag als het echt koud is. Is het wat warmer, of goed weer kan je makkelijk een laag weglaten. Is het koud voeg je een laag toe. Vergeet niet alle lagen op elkaar af te stemmen
 1. Waterdicht doet niemand kwaad
  Hoewel iedere mens waterdicht is, is het toch leuk om goede waterdichte kledij mee te hebben. Zelfs als je vertrekt met goed weer weet je nooit wat er komen zal. En waterdichte kledij kan zoveel meer dan alleen de regen tegen houden. Ze voorkomt onderkoeling, en is ook winddicht. Te veel voordelen om het niet mee te nemen.
 1. Lichtgewicht is 1 ding, comfort een ander
  Hoewel we geen overtollige kilo’s willen meesleuren moeten we toch steeds ons comfort in het achterhoofd houden. Wat zijn we met een beetje gewicht minder, maar koud tijdens onze breaks? Met een slechte recuperatie tot gevolg. Denk dus zeker na over wat je meeneemt en het gewicht van je rugzak, maar houd je comfort (en ook je veiligheid) in het oog. Beter ietsje zwaarder en comfortabel (en veilig)