1. Laagjes
Warm blijven begint met een goede basis, bij voorkeur in wol en nog beter is Merino wol. Deze ultrafijne wol houdt lucht effectief tussen de vezels vast. Laat je dus niet misleiden door zijn dunheid; alleen een dunne laag merino zal je helpen om warm aan te voelen. Zodra de basis is geselecteerd, gaat u verder met de middelste laag die zweet absorbeert (omdat het zweet je afkoelt) – wol is ook hier geweldig. Dan een buitenlaag die wind, regen en sneeuw blokkeert. Werk af met een versterkingslaag in ganzendons / eendendons of synthetisch voor als je stil zit of minder snel beweegt.

2. Krijg geen honger
Wanneer de temperatuur daalt, moet je lichaam nog harder werken om je kerntemperatuur van 37 ° C te handhaven. En dit vereist extra calorieën – veel calorieën. Als je in de winter actief bent, kan je lichaam bijvoorbeeld ongeveer drie keer zoveel calorieën nodig hebben als onder normale omstandigheden. Daarom raden we aan te allen tijde verzadigd te blijven, en nooit uw energieniveau te laten dalen. Een goede manier om dit te doen is een snack op noten of gedroogd fruit (mijn favoriet is Snickers) – waardoor u veel vet en suiker, d.w.z. energie, krijgt.

3.Krijg geen dorst.
Water is zelfs belangrijker dan voedsel. Als het moet, kunnen we een paar weken zonder eten. Hetzelfde kan beslist niet over water worden gezegd. Dan praten we in dagen. Aangezien meer dan 60% van het menselijk lichaam uit water bestaat, kun je raden hoe belangrijk het is om te overleven. Maar het is ook belangrijk bij de regeling van de warmte. Dus zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft. We raden aan om regelmatig warm water te drinken. Grote slokken en een halve liter per keer betekenen dat je al op weg bent naar uitdroging. En je wilt absoluut niet in de kou die kant op gaan.

4.Blijf droog.
Als we bedoelen “droog blijven”, bedoelen we zweten vermijden. Water geleidt 25-30 keer beter warmte dan lucht en transporteert snel energie weg van je lichaam. Dus als je je warm voelt tijdens het wandelen, trek dan een laag uit (zie tip 1). En als je al zweetpartjes op je rug en onder je armen voelt, zorg er dan voor dat je een laag aandoet zodra je stopt, wacht niet tot je lichaam is afgekoeld. Het zweet neemt je lichaamswarmte weg en het zal moeilijk zijn om weer op te warmen.

5.Blijf actief
Aangezien tip 4 je adviseert niet te veel te zweten, wil je het overdrijven, maar je kunt helpen een gelijkmatige, constante kerntemperatuur te handhaven door rond te bewegen. En wacht niet tot je het koud hebt. Dan is het te laat. Houd een constante temperatuur door te wandelen, skiën, sneeuwschoenwandelen of zelfs gewoon wat hoofd, schouders, knie en teen te doen.